50 anys de la temporada 68-69: el primer doblet.

Durant la temporada 2018/19 ha fet 50 anys de la temporada 1968/69. En aquesta temporada 68/69 es va assolir l’èxit més gran des de la instauració de l’Handbol a 7 a la temporada 1951/52. 

El F.C. Barcelona va aconseguir guanyar per primera vegada els dos campionats nacionals, la lliga i la copa, aconseguint doncs el seu primer “doblet”. Cal tenir en compte que en aquesta època només se celebraven dos campionats nacionals (lliga i copa) i un campionat europeu (la Copa d’Europa) al que accedien només els campions de lliga dels diferents països. La Recopa d’Europa va començar a celebrar-se a la temporada 75/76 i hi participaven els guanyadors de la copa o competició similar a cada país. La resta de competicions nacionals i internacionals es van crear anys després.

A la temporada anterior (67/68) ja ens vam classificar segons, a un sol punt del BM Granollers, en perdre el penúltim partit al camp de l’Altos Hornos de Sagunt per un sol gol. Aquesta va ser realment la temporada del canvi ja que es van incorporar a l’equip uns quants jugadors del Col·legi San Miguel i el seu entrenador Antonio Lázaro. En aquesta nova temporada 1968/69 amb la incorporació de nous jugadors i havent crescut tots els jugadors en veterania, s’assoleixo l’èxit.

Equip temporada 68-69
Drets (d’esquerra a dreta): Josep Perramon (porter), Ortiz de Urbina (procedent del Salleko de S. Sebastià), Jordi Gibert Mombrú, Herminio Vicente, Ramon Domènech (capità), Joan Morera (procedent del BM Granollers), Rafael Pastor, Manuel Borderia (porter procedent del Col·legi Sant Miquel), Joan Gallardo (cuidador), Llorenç Falomir i Antonio Lázaro (entrenador).
Asseguts (d’esquerra a dreta): Javier Pascual (porter procedent del segon equip
del FC Barcelona), Antonio Sagarra, Joan Serra, J. Ramón del Portillo, Quico López Balsells, Àngel Rovira, Jordi Fontelles (procedent del CD Universitari de Barcelona) i Santiago Noguer.

La Liga

La lliga va començar el diumenge 13 d’octubre de 1968 amb una victòria a la pista de l’Anaitasuna de Pamplona per 12 a 18. A la tercera jornada hi va haver el primer enfrontament At. de Madrid – F.C. Barcelona que va acabar amb la victòria blaugrana per 15 a 21 (crònica MD).

Després de la cinquena jornada disputada el 10 de novembre 1968, el campionat es va suspendre temporalment a causa de la participació de la selecció espanyola al Torneig Internacional de Bucarest. La sisena jornada es va disputar l’1 de desembre de 1968 amb una altra victòria del F.C. Barcelona, aquesta vegada a la pista sempre difícil del Pizarro d’Elda per 5 a 14 (crònica MD). A la vuitena jornada vam perdre la imbatibilitat que sosteníem des del principi a Sant Sebastià contra el Salleko (crònica MD). En acabar la primera volta portàvem cinc punts d’avantatge al BM Granollers, segon classificat (crònica MD).

A la jornada tretze (crònica MD) vam tornar a perdre a Sant Sebastià, aquesta vegada contra l’Eguia per 16 a 15. A la jornada catorze vam vèncer a casa a l’At. De Madrid, un dels nostres rivals directes i ens refermem en el lideratge (crònica MD). A la següent jornada, inesperadament, el Barca que era líder de la competició, va perdre a la pista del Saragossa per 16 a 15. El Saragossa fins ara només havia guanyat un partit a tot el campionat (crònica MD), el segon classificat —el BM Granollers— es posava a 3 punts. A la jornada disset guanyem el Pizarro d’Elda i ens beneficiem de l’empat entre els nostres perseguidors At. de Madrid i BM Granollers (crònica MD)

A la jornada 18 es van enfrontar el primer i segon classificat, el partit es va celebrar a Granollers, amb el resultat 17 a 18 a favor nostre. Amb aquest triomf el Barca tenia pràcticament el títol a les mans (crònica MD). El 20 d’abril, un cop acabada la jornada 19 i amb el triomf del F.C. Barcelona sobre el Salleko, ens proclamem virtualment Campions de Lliga (crònica MD, entevista Antonio Lázaro i crònica darrera jornada de lliga)

La Copa

La primera eliminatòria es va jugar contra el Don Bosco de Sant Sebastià, primer l’anada a pista blaugrana (Palau dels Esports de Barcelona per aquell temps) vencent per 30 a 10 (crònica MD) i perdent a Sant Sebastià a la tornada per 14 a 6 (crònica MD). Les semifinals i la final es van desenvolupar al Palau d’Esports de Madrid els dies 7 i 8 de juny. (prèvia MD) Les semifinals i els resultats van ser els següents:

  • F.C. Barcelona 16 – C.D. Picador 13
  • Eguia de Sant Sebastià 20 – Alts Forns de Sagunt 15 (crònica MD)

El El diumenge 8 de juny es va celebrar al mateix escenari la final que va guanyar merescudament el F.C. Barcelona superant l’Eguia per 20 a 14 (crònica MD).

Recull-de-la-temporada-MD

Descarrega el recull de la temporada de l’hemeroteca del Mundo Deportivo

Share